pondělí 9. dubna 2012

Ozvěny Velikonoc

Letošní Velikonoce byly studené, rána dokonce mrazivá a tak člověk raději zůstával u kamen, přesně podle pranostiky. Tohle a další okolnosti mi umožnily, že jsem se mohl víc než jindy věnovat jedné ze svých oblíbených činností – vaření.
     Není možné se pořád spoléhat, že ti někdo připraví jídlo až pod nos, a tak jsem si říkal, že bych mohl zkusit několik typicky českých velikonočních dobrot.
Pizza 1

Pizza 2
Italská pizza na Velký pátek sice není typicky česká ani velikonoční, ale člověk ji může připravovat s myšlenkou na Vatikán a velikonoční náladu. Možná proto se docela povedly oba dva kusy o velikosti na celý plech. Obloha byla docela bohatá se šunkou, rajčaty, paprikou, cibulí, sýrem, kečupem a kořením.
Následovala velikonoční nádivka, kterou u nás připravujeme z uzeného masa, rohlíků, vajec a koření a když se peče, vůně se šíří široko daleko.
Ze sladkostí nemohou chybět velikonoční bochánky, kterým také někde říkají mazance, zvlášť v obchodech. Sladké těsto (jako na vánočku) se u nás ochucuje rozinkami, mandlemi a nastrouhanou citrónovou kůrou.
Velikonoční husa by byla pro mne velkým soustem a tak jsem zvolil tradiční české vepřo-knedlo-zelo. Vše bylo čerstvě uvařeno, žádný kupovaný knedlík, maso ze šťavnaté vepřové krkovice. A k tomu samozřejmě Plzeňský Prazdroj.
     Velikonoce u plotny rychle utekly, zbyl čas i na mrazivou procházku, jednu rodinnou návštěvu a další věci, které rád dělám nebo bylo už načase, abych je udělal.
     Někdy prostě člověk dostane chuť udělat něco neobvyklého. Nejvíc napínavé je očekávání, jestli na to stačí a jaký bude výsledek.
- - -
Doplněk pod čarou už není velikonoční, ale prakticky ekonomický, protože se zabývá náklady na takový kulinářský prodloužený víkend. Kolik korun si musí člověk připravit na několik popisovaných dobrot? Není to tak hrozné, možná spíš překvapivé:

Pizza ..... 1 ks 35x28 cm ... 30 Kč
Nádivka .... 1 menší pekáč ... 80 Kč
Bochánky ... 1 ks ... 10 Kč
Vepřo-knedlo-zelo ... 1 porce ... 32 Kč
Plzeňský Prazdroj ... 0,5 l ... 17 Kč

Kromě pochutnání na vlastních čerstvých jídlech zažijeme při jejich přípravě i trochu adrenalinu a hlavně - ten pocit, když je výsledek k světu, pěkně vypadá a i někdo druhý si pochutná – to je k nezaplacení a každému bych to doporučil.