sobota 25. února 2012

Asijské stanice v Anglii


Jako „asijské“ se v Anglii označují ty rozhlasové stanice, které vysílají pro národnostní menšinu pocházející z Pákistánu nebo Indie. Některé jsou slyšet v této době i u nás v pásmu středních vln. Výkony jejich vysílačů jsou malé, ale signály jsou schopné k nám doletět.
     Sabras Radio patří mezi průkopníky asijských stanic v Anglii, které vysílají pro indicko-pákistánskou menšinu. Začalo vysílat v roce 1976, nejprve v rámci lokální stanice BBC, potom jako součást skupiny GWR Group, nakonec se plně osamostatnilo, když v roce 1994 získalo licenci k vysílání na 1260 kHz v Leicestru, East Midlands. Dnes má v éteru velký úspěch. Vděčí prý za něj šťastně vyřešené struktuře programu, kde výběr hudby a volba jazyků splňují požadavky dnešní asijské komunity v této části Anglie. Kromě středních vln vysílá Sabras Radio také v digitálním systému DAB a přes internet. Na střední vlně 1260 kHz má vysílač výkon jen 0,3 kW.
     Radio XL je první asijskou stanicí, která začala vysílat nepřetržitě 24 hodin denně pro kraj West Midlands. Svým signálem na 1296 kHz pokrývá 250 tisíc příslušníků indicko-pákistánské národnostní menšiny. Asijská komunita má ve velké oblibě rozhlasové vysílání a když prý přijdete do kterékoliv její domácnosti, určitě tam bude hrát rádio. Přestože jsou tito lidé různého náboženského vyznání a mají různé kulturní zázemí, všichni milují hudbu a jsou hrdí na svoji kulturu. Pořady jsou hlavně v angličtině a hindí, ale občas i v urdu, pandžábí, bengálštině apod. Stanice má sídlo ve středu Birmighamu, kde má moderní vysílací vybavení. Vysílač na střední vlně 1296 kHz má výkon 10 kW.
Na nahrávkách jsou obě tyto stanice, jak jsem je slyšel v polovině února vždy dopoledne kolem 8. nebo 9. hodiny. To je asi nejlepší doba pro příjem, protože např. večer nebo přes noc jsou kmitočty rušeny jinými stanicemi.