úterý 6. března 2012

Emisora Minuto de Dios, Kolumbie

S jarem se začne v pásmu středních vln objevovat víc stanic z Jižní Ameriky. Budeme pozorovat výrazné otevření směrů např. na Kolumbii. Jednou z nejčastějších kolumbijských stanic, které jsou slyšet, je Emisora Minuto de Dios z města Barranquilla na 1370 kHz. Náboženská stanice má vysílač o výkonu 5 kW a ten je umístěn poblíž města na pobřeží Karibiku.
     Historie náboženské organizace Minuto de Dios s výraznými sociálními prvky sahá do roku 1950, kdy již existujícímu spolku, poskytujícímu pomoc potřebným, dal tento název kněz Rafael Garcia Herreros.    S příchodem televize začala i tato organizace vysílat celostátně od 10. ledna 1955.
     Rafael Garcia Herreros uváděl nejdříve pod stejným názvem krátké rozhlasové pořady a od roku 1992 je v provozu nepřetržité rozhlasové vysílání na kmitočtu 1370 kHz.
     V našich časných ranních hodinách, kdy můžeme stanici slyšet, je v Kolumbii hluboká noc, a proto většinou slyšíme hudební pořad s klidnými melodiemi. Výhodou jsou poměrně časté identifikace mezi jednotlivými písněmi, které jsou doprovázeny některým ze sloganů. Tak např. letos, kdy stanice slaví 20. výročí vysílání, se často objevuje slogan: „Emisora Minuto de Dios – 20 aňos transformando vidas“ - (Stanice Minuto de Dios - 20 let měníme životy lidí).

     Na nahrávce je zachycena identifikace s tímto sloganem, bylo to 2. března 2012 v 6:40 hodin ráno. V té době bylo slyšet několik dalších stanic z pobřežního města Barranquilla (např. na 1520 kHz), ale krátké příjmové okno neumožnilo vytěžit z nich víc, protože příjem a nahrávání je omezeno vždy jen na jeden kmitočet.
     Ale s přicházejícím jarem a později i létem se tyto signály budou jistě objevovat na našich anténách častěji.