neděle 28. dubna 2013

Dubnová chumelenice

Ve stejném duchu, jako byl poslední březnový příspěvek, pokračujeme i v dubnu. Letos nechce zima odejít.
     Bylo to 9. dubna, kdy od rána silně chumelilo a obrázek dokazuje, že to vypadalo opravdu jako uprostřed zimy. Z auta naproti hájovně právě vystupuje bývalý hajný, který přijel dopoledne zkontrolovat práce v lese. I když už je dlouho v penzi, ještě má s lesní společností smlouvu. Jak sám říká, „ještě má za povinnost pár hodin v týdnu organizovat lesní práce“.
     Tentokrát přijel zkontrolovat ukrajinské pracovníky, kteří na pasekách, vykácených loni, vysazují mladé buky. Bylo nakoupeno 4500 stromků, což jsou asi půl metru dlouhé proutky po 15 korunách za kus. Dělníci z Moldávie postavili ohrady (aby zvěř mladé stromky neokousala) a Ukrajinci sází buky. Mají na to přesný rozpis, pomocí provazu a metru si rozměří řady a vzdálenosti, vykopou díry, stromky tam vsadí a zalejou vodou. Jak ale říká bývalý hajný – je třeba to kontrolovat.
     Když tak silně chumelilo, Ukrajinců se nedočkal, přestože nemrzlo a práce mohla pokračovat. Čekal asi dvě hodiny, telefonem nic nezjistil, tak jsme prohodili pár slov, on zavzpomínal, jak měl svého času v lese pořádek, i když měl na starosti jak les, tak i zvěř. Dnes je to rozdělené, hajný žádný není a revírník nestíhá všechno objíždět autem.
     Během den sníh tál a mizel a dnes, s odstupem tří týdnů, můžeme říct, že to byl poslední pozdrav dlouhé zimy...