pondělí 29. dubna 2013

Radio Relogio z Brazílie

Koncem února obnovilo provoz Radio Relogio z Brazílie na 4905 kHz. Znali jsme ho z minulosti jako „radiohodiny“ a už jsme nedoufali, že ještě někdy bude v tropickém pásmu 60 metrů vysílat. Jeho hlavní kmitočet v Rio de Janeiru – 580 kHz na středních vlnách – ale běžel pořád. Pro nás byl ale vzhledem ke vzdálenosti nedosažitelný.
     Stanice měla během své existence od roku 1949 několik etap, vždy to souviselo s penězi. Když jich bylo na provoz málo, vypnul se kmitočet na krátkých vlnách, případně byla stanice prodána jinému zájemci. Tak dostala svého času jméno Novo Radio Relogio. Jednu dobu se stanice hlásila jako Rádio Relogio Federal.
     Tak jako v mnoha jiných případech v Latinské Americe nakonec skomírající stanici před krachem zachránila některá z církví. Ty mají v té části světa peněz dost a protože jejich snaha o rozšiřování je stálá, odkupují neúspěšné stanice a dávají jim novou náplň. Tu změnu prodělalo i Radio Relogio a přešlo pod církev s názvem Igreja de Nova Vida a rozhlasovou síť Nossa Radio.
     Radio Relogio není obyčejná stanice. I přes změny si zachovalo svůj zvláštní formát: ohlašování přesného času každou minutu. Naznačuje to i jeho název „Radiohodiny“. Mezi hlášením času vysílá dnes náboženské informace a promluvy, dříve to byly zprávy a zajímavosti z nejrůznějších oborů.
     U nás se mi zatím nepodařilo tuto stanici zachytit v uspokojivé kvalitě kvůli rušení od jiné stanice (dálnopis?) na stejném kmitočtu. Nahrávku jsem udělal přes SDR přijímač na Islandu.

Malá ukázka v dobré kvalitě je na připojeném videu.

4905 R Relogio B via ISL 2013-04-14 0618utc