sobota 11. května 2013

Radio Capital, Lima, Peru

Na kmitočtu 1470 kHz v pásmu středních vln vysílala od roku 1996 stanice s názvem CPN (Cadena Peruana de Noticias), která přinášela posluchačům v jihoamerickém Peru nepřetržitý proud zpravodajství. Ale nebyla na tomto zpravodajském trhu sama, měla velkého konkurenta – RPP. Zpočátku měla úspěch, její popularita šla rychle nahoru a v roce 2002 začala kromě středních vln a VKV vysílat také na KV - 6150 kHz, kde převzala vysílač jiné neúspěšné stanice. Na střední vlně bývalo CPN slyšet i v Evropě včetně našich zemí. Výkon vysílače byl 25 kW.
Pak ale skon-čilo šťastné období, začaly ekonomické potíže a s nimi šla dolů i popularita. V létě roku 2011 musela stanice svoji činnost ukončit. Její místo na kmitočtu 1470 kHz převzala romantická hudební stanice Radio Amor. Ale její život byl ještě kratší a za rok z éteru zmizela. O kmitočet požádala další stanice z Limy – Radio Capital, dostala ho a my máme možnost poslouchat při dobrých příjmových podmínkách už třetí stanici z hlavního města Peru na tomto kmitočtu. Stanice má celkem 13 kmitočtů v pásmu SV a VKV po celé zemi.
     Formátem vysílání je řeč bez hudby, stanice vysílá nepřetržitě. Celý den si rozděluje 10 moderátorů, mezi nimiž většinu tvoří redaktoři a novináři. Zabývají se nejrůznějšími tématy ze společnosti, zdravotnictví apod. Součástí každé relace jsou telefonáty posluchačů.
     Radio Capital jsem slyšel poprvé letos 8. května kolem 5:30 hodin ráno. Udělal jsem asi půlhodinovou nahrávku, ze které jsem vybral ukázku, kde je několik identifikací. Stanice je slyšet nejlépe v době kolem východu Slunce u nás. Kmitočet 1470 kHz je v té době volný, Radio Maria na 1467 kHz ještě nevysílá a na druhém sousedním kmitočtu 1476 kHz nedávno ukončila provoz stanice ze Španělska.

1470 R Capital PRU 2013-05-08 0327utc