sobota 11. května 2013

Rádio Dechovka už vysílá

Neobvyklý vývoj situace: zatímco země kolem nás pomalu opouštějí pásmo středních vln, Česká republika bude mít v dohledné době v éteru dvě nové stanice.
     První z nich je Rádio Dechovka, které dosud vysílalo jen na internetu a v poslední době i v sítích DVB-T. Připravuje vysílací zařízení pro kmitočet 1233 kHz, kde chce vysílat výkonem 10 kW z lokality Líbeznice na severním okraji Prahy. Postupně by stanice chtěla získat celoplošné pokrytí, v první fázi instalací dalších vysílačů ve větších městech.
     Jelikož místo pro vysílač a anténu ještě není připraveno a zvědavost ze strany provozovatele vysílání je velká, stanice spustila zkušební vysílání už na konci dubna. Byl použit jen slabý budič a dosah nebyl velký. Na státní svátek 8. května uvedla do provozu provizorní vysílač s výkonem asi 100 W a od 10. května má licenci, takže zkušební vysílání se může rozběhnout naplno. A to se také děje.
     Na 1233 kHz slyšíme ve středních Čechách, v západních Čechách a v noci i na Moravě nepřetržitý proud dechovky s pravi-delným ohlášením. Občas zaznějí i tramp-ské písničky pod hlavičkou „Vůně táboráku“.
     Malý výkon vysílače neumožňuje kvalitní poslech bez výkonné antény ani ve středních Čechách, ale to se jistě změní, až bude zapojen konečný výkon 10 kW a řádná anténa. Tak např. v okr. Plzeň-sever slyším Rádio Dechovka jen na anténu longwire 70 metrů, když vezmu přenosný přijímač Etón E5 a zkouším příjem na jeho vestavěnou feritovou anténu, slyším na kmitočtu jen zvýšený šum s občasnými náznaky hudby.
     Druhou stanicí bude Radio Impuls AM, středovlnná odnož Rádia Impuls, které známe z VKV. Bude vysílat ze stejného stanoviště Líbeznice na 981 kHz výkonem 7-10 kW. Provoz by měl být spuštěn ve druhé polovině letošního roku.
     A tak tady máme novinky, o kterých jsme před rokem ani nesnili...

1233 R Dechovka CZE 2013-05-08 1800utc