úterý 3. srpna 2010

Nová stanice z Brazílie

Minule jsem si stěžoval, že letní rádiové vlnění je líné a málo zajímavé. Teď jsem přijel na hájovnu v pondělí 2. srpna a hned druhý den ráno jsem zaznamenal zajímavou novinku v pásmu 60 metrů. Provoz na 5055 kHz obnovilo brazilské Radio Jornal A Crítica. Přenáší tam program své FM stanice „Radio A Crítica FM“ (93.1 MHz). Stanice nevysílala v pásmu 60 metrů dlouho, snad řadu let. Původně měl její vysílač výkon 5 kW.
     Jornal A Crítica je deník vycházející ve městě Manaus, které je hlavním městem státu Amazonie. Manaus leží uprostřed deštných pralesů na řece Rio Negro, nedaleko soutoku s Amazonkou.

     Brazilské stanice z Amazonie v pásmu 60 metrů jsou u nás slyšet poměrně dobře, to platí i o nové stanici. Signál byl dobrý, přestože příjmové podmínky na Brazílii byly dnes ráno spíš podprůměrné. Nejlepší příjem byl po východu slunce. Stanice byla slyšet ještě v 7:30 našeho času, ale už rychle slábla. Pěkná identifikace byla v 7 hodin (0500 UTC).

     Další stanice z města Manaus jsou Radio Difusora do Amazonas (4805 kHz, 5 kW), Radio Cultura do Amazonas (4845 kHz, 10 kW), Radio Rio Mar (6160 + 9695 kHz 10+7,5 kW), další jsou dlouhodobě mimo provoz, možná už natrvalo… Nevýhodou u stanic z téhle oblasti je jejich brzký konec vysílání, většinou kolem 0200 UTC, Radio Rio Mar na 9695 kHz končí dokonce už ve 2100 UTC (to může být výhoda pro „večerní DXery“, kteří nechtějí vstávat brzy ráno). Radio A Crítica se zatím téhle zvyklosti vymyká, bylo slyšet ještě v 0530 UTC, což by mohlo být výhodné v nadcházejícím podzimním a zimním období, kdy se noc ještě značně prodlouží. Pokud ale stanice do té doby vydrží… u brazilských nikdy nevíme dne ani hodiny.
     Radio A Crítica hraje v nočním programu samé angloamerické oldies, identifikace je po každé skladbě, ale je značně huhlavá a nesrozumitelná. Asi tak 2x za hodinu je mezi písničky vložen příspěvek, telefonát apod.
     Dnes ráno jsem se chtěl zaměřit hlavně na brazilské stanice na 4885 kHz, kde byly v posledním týdnu hlášeny tři slyšitelné stanice! Tolik jsem jich tam nikdy současně neslyšel. Dnes tam byly dvě a pak jsem objevil novinku na 5055 kHz.
     Asi se budu dívat s optimismem do dalších dní, protože jak jsem měl možnost zjistit po návratu do DX-lokality po 14 dnech, tak nejen ve vzduchu, ale i na pásmech už se objevují první nesmělé náznaky podzimu…

Nahrávka Radia A Crítica FM je v pravém sloupci v DX JUKE BOXu. Zřetelná ID je ve 38. sekundě.