sobota 18. září 2010

Tady východ slunce, tam ještě hluboká noc...

Na rádiových vlnách je východ slunce vždycky mimořádnou událostí, zvlášť na nízkých kmitočtech, třeba na středních vlnách. Zajímavé signály přicházejí z oblastí, kde je ještě noc. Z cizích kontinentů jsou to obě části Ameriky: severní, jižní a k ní se ještě řadí Karibik. V září jsou příjmové podmínky mnohem lepší než v létě, kdy jsme i přesto zažili nejedno překvapení.

Podařilo se mi několik pěkných nahrávek, z nichž dnes vybírám tři:

WDHP – stanice z Panenských ostrovů (Virgin Islands) v Kari-biku, z části, která patří k USA. Vysílá na 1620 kHz a kromě svého programu přenáší také britské zahraniční vysílání BBC World Service. Na nahrávce slyšíme pěknou identifikaci „WDHP“ v 9. a 28. sekundě. K první identifikaci se váže i zmínka o umístění vysílače včetně „United States Virgin Islands“. Přenos BBC začíná ve 43. sekundě.

La Voz de la Raza – stanice na 1200 kHz z města Medellín v Kolumbii. V 7. sekun-dě je slyšet pěkná identifikace. Nenecháme se splést zkresleným mužským hlasem, který tam proniká z vedlejšího kmitočtu. Kolumbijský vysílač má „ujetý“ kmitočet na 1200.18 kHz a protože to už trvá několik let, stanici poznáme i podle toho.

Radio Rebelde – tahle stanice z Kuby na 1620 kHz už tady byla nedávno, tentokrát byla slyšet výrazná ozvěna, čímž se prozradil další vysílač na kmitočtu. Není tam tedy jen jeden, jak se dosud předpokládalo.

Nahrávky jsou jako vždycky v pravém sloupci v oddílu DX JUKE BOX. Když najedeme myší nad nahrávku, objeví se kompletní informace o nahrávce (včetně datumu a času).

První polovina září byla na středních vlnách výrazně ve znamení stanic z Kolumbie. Do toho se míchala Venezuela, v obou případech se jednalo o vysílače z pobřežní oblasti. U nich je v době našeho východu slunce ještě hluboká noc, vlastně půlnoc. Někdy je to opravdu divočina a člověk neví, kam skočit, který kmitočet dřív naladit. Přitom se jedná o neopakovatelné zážitky, protože každý den je jiný a když příjmové podmínky asi 15 minut po východu slunce u nás odezní, už je nikdo nevrátí zpět...