sobota 28. května 2011

Radio Sociedade, Espigao, Brazílie - 1570 kHz

Další z jihoamerických stanic, které jsou slyšet teď v jarních měsících na středních vlnách. Nejlepší doba příjmu je opět kolem východu slunce u nás, jak už je to obvyklé u stanic z obou částí amerického kontinentu. Zatímco v zimě převládají stanice z USA a Kanady, jarní a letní měsíce jsou doménou stanic z Jižní Ameriky. U nich platí, že k nám občas zaletí signál i z velmi slabého vysílače. Tak je to i v tomhle případě.
Radio Sociedade vysílá na 1570 kHz z města Espigao d’Oeste v brazilském státě Rondonia. Noční výkon vysílače je jen 250 W! Denní výkon je 5 kW a tak se někdy spekuluje, že obsluha vysílače nepřepnula na noční provoz a že tedy posloucháme signál vysílaný vyšším, denním výkonem. Jelikož ale bývají slyšet i stanice, které mají denní a noční výkon jen 1 kW, nemusí se jednat o zmíněné zapomenutí přepnout, ale skutečně můžeme tyhle velmi slabé signály slyšet.
Město Espigao d’Oeste leží ve východní části státu Rondonia, v nadmořské výšce necelých 300 metrů. Má 27 000 obyvatel. Radio Sociedade je jedinou stanicí, která v Espigau vysílá na středních vlnách. Město je vzdáleno asi 120 km od města Ji-Paraná, ze kterého je někdy slyšet Radio Planalto na 1390 kHz.
     Trasy, kudy k nám signály z Jižní Ameriky přilétají, jsou někdy neobvyklé. Stát Rondonia leží v samém srdci Jižní Ameriky a někdy bývají odtud slyšet ještě další dvě stanice:
1390 kHz  Radio Planalto, Ji-Paraná – 1 kW
1430 kHz  Radio Caiarí, Porto Velho – 10 kW
     Vypadá to na jakýsi kanál, kterým se signály z určité oblasti šíří. Zatímco tyto dvě stanice jsou hlášeny v Evropě poměrně často v jarních a letních měsících, nedá se to říct o mé nové stanici Radio Sociedade. Ta je opravdu vzácná.
     Způsob šíření rádiových vln, jaký pozorujeme v těchto případech, je úplně odlišný od běžného způsobu, kdy jsou slyšet převážně stanice, jejichž vysílací antény jsou umístěny poblíž pobřeží. To platí v Jižní Americe o stanicích např. z Kolumbie, Venezuely, Brazílie, Argentiny a nebo také Peru (hlavně oblast hlavního města Lima), případně i Ekvádoru. Proč se stane, že někdy se začnou šířit signály z nitra kontinentu, to není věrohodně objasněno.
     Přestože celá řada ranních sezení u přijímače vyznívá naprázdno, trpělivost se vyplácí, protože jistě přijde den, kdy se třeba jen na 15 minut ozvou opravdu vzácné DX signály z míst daleko ve světě...

Na nahrávce je slyšet identifikace "Radio Sociedade" (jingl zpívaný ženskými hlasy) ve 31. sekundě.