pondělí 8. února 2010

Příjemné ráno u přijímače

Víkend se po rádiové stránce moc nevyznamenal, ale hned pondělní ráno zastihlo na rozhlasových pásmech několik zajímavých vzdálených stanic. Takzvané X-pásmo 1610-1700 kHz bylo velmi živé od 7 hodin, to je půl hodiny před východem slunce. Na každém kmitočtu byly slyšet nejméně 3 až 4 stanice z Ameriky. Jak známo, v Americe používají odstup kmitočtů 10 kHz (u nás v Evropě je to 9 kHz) a tak je v pásmu k dispozici 10 kanálů. To je ale jen teoretický počet, protože skutečně volných kanálů tolik není: na 1611 kHz je Vatikán, na 1680 kHz nějaká vojenská stanice ze západní Evropy a běžně se po pásmu ještě toulají řečtí, holandští a srbští „piráti“, což jsou nepovolené stanice, které hrají převážně jejich lidovou hudbu.

Už tradičně nejsilnější byla americká stanice KVNS z Brownsville v Texasu na 1700 kHz. Hraje oldies a hlásí se skoro po každé skladbě. Pěkný signál měla také stanice WFSM Dry Branch (Georgia) na 1670 kHz s programem Fox Sports Radio. Suché větve praskaly i v mých kamnech a tak byl poslech z druhého břehu Atlantiku příjemný.

Po přeladění do pásma 60 metrů jsem zjistil, že dneska chodí velice pěkně brazilské stanice. Ale nejen na 60 metrech, ale i na 31 m – 9505 kHz – byl slyšet pěkný signál brazilské stanice Radio Record ze Sao Paula. A na 9565 kHz běžel nepřetržitý proud náboženských pořadů, jak už to má ve zvyku další brazilská stanice Super Radio Deus e Amor (Curitiba). Boha a lásku propagovali i v téhle, pro ně velmi časné ranní hodině.
     Ani pásmo 25 metrů nezůstalo pozadu a z Brazílie tam hrál už tradičně pěkný signál Radia Brasil Central (Goiania) na 11815 kHz. Pak ještě krátký pohled zpět na „šedesátku“ a hle – na 4800 kHz je slaboučký signál z Mexika: XERTA Radio Transcontinental z Mexico City.

Tak to bychom měli Jižní Ameriku; signály se pomalu ztratily po 9. hodině a docela živé ještě zůstalo pásmo středních vln (MW), kde v tu dobu, kdy vychází slunce na západním konci Evropy, pěkně zesílí stanice např. ze Španělska nebo Anglie. Na 1260 kHz byly dvě anglické stanice: celkem známé Absolute Radio (nejsilnější signál má na 1215 kHz, je to bývalé Virgin Radio) a pod ním slabá stanice Sabras Radio, která hraje pro Asiaty, převážně pro Indy a Pákistánce žijící v Anglii. Stanici poznáme hned, protože nikdo jiný v Evropě nehraje indické písně (samozřejmě kromě asi dvou dalších podobných mini-stanic v Anglii) a zvlášť ne v tuhle ranní dobu.
     Dnešní mrazivé ráno s teplotou -6 °C bylo ostré a když člověk poslouchá na Radiu Record, že v Sao Paulu je v 5.30 ráno 22 stupňů, není si jist, jestli by to chtěl právě tady a teď. Vždyť to mrazivé povětří s kupou sněhu má také něco do sebe. Nepotrvá věčně a my budeme moci už brzy pozorovat první příznaky probouzející se přírody…