čtvrtek 29. července 2010

Rod Stewart (65) na plné obrátky

V poslední době jsem si (nevím proč) několikrát vzpomněl, co asi dělá Rod Stewart, anglický zpěvák, bouřlivák 60. a 70. let. Už jsem o něm několik let neslyšel, naposledy na televizi BBC Prime, když ještě byla v naší kabelovce. Tehdy tam v několik let starém záznamu talk show známého Michaela Parkinsona vyprávěl, jak v roce 2000 prodělal zákeřnou nemoc - rakovinu štítné žlázy. Doktoři mu potom přikázali nenamáhat hlasivky, které do té doby rozhodně nešetřil. Ale protože chtěl zpívat, vybral si do repertoáru klidné písně z americké popové klasiky a připravil album Great American Songbook. On ani nahrávací společnost od toho nečekali velký úspěch, chtěli jen vyplnit pauzu, než se Rod úplně uzdraví a tak neočekávali víc než 25 000 prodaných kusů. Za krátkou dobu se ale prodalo 5 000 000 kusů a tak světlo světa spatřila ještě tři další pokračování. Z nich číslo 3 dosáhlo 1. místa v žebříčcích, což se Rodovi nepodařilo za posledních 25 let.
     Měl jsem obavy, co je s Rodem dnes, protože tahle ošklivá nemoc se ráda vrací, ale teď jsem zjistil, že po 10 letech je Rod v plné síle a v nejbližších týdnech ho čekají koncerty v Irsku a na Maltě.
     Na videu si můžeme poslechnout několik skladeb, např. Fooled Around And Fell In Love. Ta je trochu rockovější (před videem může proběhnout krátká reklama sponzora):



Úplně jinou polohu má Rod Stewart ve skladbě These Foolish Things, která dává představu, co bylo na albech Great American Songbook I-IV. Skladbu najdeme na videu po volbě MENU, objeví se obrázky a když na ně najedeme myší, objeví se vždy titul písně, ke kterému obrázek (video) patří.
     Rod Stewart je jedním z velikánů rocku 60. a 70. let, těch, kteří si uchovávají svoji vitalitu a velké nadšení pro muziku až do dnešních dnů. Byla to zvláštní doba a vznikla v ní celá řada výjimečných osobností. Jedním z těch, které pro jejich nadšení obdivuji, je i Rod Stewart...