sobota 19. února 2011

Daleká Iowa volá na 1650 kHz

Nestává se často, aby k nám zalétl signál z jiné části USA, než je jejich východní pobřeží. Stát Iowa (čti Ajova) leží už poměrně daleko od pobřeží, konkrétně za řekou Missi-ssippi. Ta tvoří východní hranici Iowy a je také dělicí čárou pro označování rozhlasových stanic. Ty, které vysílají z měst, ležících na východ od Mississippi, mají na začátku své značky písmeno W, stanice z měst za západ od Mississippi mají na začátku značky K. Proto je takových stanic v našich sbírkách jen poskrovnu.
     Stanice KCNZ z města Cedar Falls se objevila na 1650 kHz nenápadně jednoho časného rána na začátku února. Vysílač má noční výkon 1 kW, přes den 10 kW. Signál byl chvílemi docela slušný, byla slyšet jakási sportovní reportáž, která gradovala, do hlasu reportéra pronikaly zvuky motorů a za chvíli bylo oznámeno, že dnešní automobilový závod vyhrál Juan Pablo Montoya. Než jsem stačil domyslet, že je divné, aby automobilový závod končil uprostřed noci, zvuk zeslábl a ozvalo se hlášení, že posloucháme „test audio v rámci přípravy na dnešní vysílání“, tedy jakousi zkoušku zvuku. Pak se ozvalo ještě ohlášení provozovatele – rozhlasové sítě MRN Radio - The Motor Racing Network. Z nějakého důvodu vybrali archívní reportáž z roku 2007, ze závodu Daytona 500.
Nebylo pochyby, že posloucháme sportovní stanici KCNZ, která má ve svém progra-movém rozvrhu i přenosy z auto-mobilových závodů NASCAR, což je soutěž závodních speciálů. A právě tam teď jezdí Montoya, který před několika lety skončil v F1.
     Na běžné mapě nahoře vidíme polohu státu Iowa, na azimutální mapě vpravo je potom vidět věrná trasa signálu stanice KCNZ. Signál putuje přes dost velké území Kanady po již poměrně severní trase ze směru asi 310 stupňů a má tedy ztíženou cestu, na rozdíl od jiných stanic z východního pobřeží, jejichž signál jde velkou částí po moři. Iowa leží prakticky uvnitř kontinentu, podle toho trpí teplotními extrémy a v létě je tam průměrná subtropická teplota 38 °C. Proto se často nad Iowou prohánějí tornáda, z nich jedno jsem vybral do záhlaví článku.
To všechno si můžeme vybavit, když slyšíme najednou neznámý signál a podle různých indicií nakonec stanici identifikujeme.
V tzv. X-pásmu nad 1600 kHz se můžeme dočkat různých překvapení a vymanit se tak na chvíli ze skoro každo-denního bombardování již obehranými stanicemi z linie Boston, New York, Washington. Protože Iowa, rovinatá země jihozápadně od Velkých jezer, to je jiný kraj, blíž k prérijním státům, které slyší ve snech na svém přijímači nejeden DXer z naší části Evropy...

Na nahrávce jsou dvě ukázky z průběhu zkušebního vysílání, v první části je ohlášení "The Motor Racing Network", ve druhé části pak slyšíme: "This is MRN Radio with test audio for today’s programming".
Nahrávka byla pořízena 3. února v 7:40 našeho času. V té době bylo v Iowě 40 minut po půlnoci.