sobota 19. února 2011

Radio Gloria, Švýcarsko

Neuplyne měsíc, abychom se nedozvěděli o nějaké novince nebo neslyšeli úplně novou stanici. A to je dobře. Únorové střední vlny obohatila švýcarská náboženská stanice Radio Gloria. Přiznávám, že o obohacení se dá mluvit asi jen s velkou nadsázkou, protože zachytit tuhle stanici je docela umění.
     Zkušební provoz probíhá na 1566 kHz až do 2. března. Vysílač má výkon pouhých 250 wattů, anténa je typu longwire. Vysílá se nepřetržitě.
Stanici, která se označuje také jako Radio Gloria Switzerland, provozuje římsko-katolická církev. Sídlo je v Zugu poblíž Luzernu. Už několik let vysílá tato stanice přes satelit, v kabelové síti a přes internet. Teď to zkouší na středních vlnách. Po 2. březnu vyhodnotí ohlasy a rozhodne, co dál. Nemůžeme samozřejmě vědět, jaký je příjem a ohlas v samotném Švýcarsku, ale jsme překvapeni, že Radio Gloria už bylo několikrát zachyceno i u nás. Časy příjmu se liší. Zatímco první kolegové stanici zachytili v severních a severozápadních Čechách a na Moravě kolem půlnoci a brzy ráno, já jsem ji slyšel v lokalitě severně od Plzně kolem poledne. Moje výhoda byla v tom, že v té době už na kmitočtu nebyla jiná stanice, takže i slabý signál jsem poznal, ale příjmové okno už končilo a za chvíli stanice zmizela.
     Během noci může být signál o něco silnější, ale na kmitočtu dochází ke vzájemnému rušení několika stanic, takže Radio Gloria uslyšíme patrně jen chvílemi. Poznáme ho podle varhanní hudby, sborového zpěvu a švýcarské němčiny, kterou mluví jeho moderátoři.

Na nahrávce je zpívaný jingl „Radio Gloria, Radio Gloria“ a mluvené slovo. Nahrávka je z 15. února ve 12:22 našeho času.