úterý 26. dubna 2011

25 let od Černobylu

Přesně před 25 lety došlo k havárii na jaderné elektrárně Černobyl na Ukrajině. Dnes už víme, že to byla největší havárie jaderné elektrárny v historii, byla zaviněna nedbalostí obsluhy a přinesla největší počet obětí.
     Ve svém archívu jsem vyhledal první zprávu o této havárii, která byla uveřejněna v našem tisku. K havárii došlo 26. dubna 1986 v 1:23 hod., Sovětský svaz ji oficiálně oznámil 28. dubna po 20. hodině a v našem tisku se objevila o den později. Z tohoto dne, 29. dubna 1986, je přiložený výstřižek z deníku Mladá fronta. Přináší krátkou úřední zprávu a pak ještě pokračuje dalšími asi 30 řádkami, na kterých jsou vyjmenovány větší či menší havárie na jaderných elektrárnách v USA.
V dalších dnech tuto katastrofu paradoxně překryly prvomájové oslavy, až od 4. května se v našem tisku objevovaly denně další zprávy o situaci v Černobylu.
     Dnes, po 25 letech, už můžeme posoudit, jak kdo informoval o skutečné situaci v té době. Sovětský svaz vytvářel dojem, že se vlastně nic moc nestalo, z druhé strany (ze Západu) přicházely zprávy, že podle údajů z amerických družic jsou na Ukrajině
2 miliony obětí. U nás byly v příštích měsících zveřejňovány naše domácí výsledky měření radiace v ovzduší, půdě, potravinách apod. O jejichž pravdivosti byly už v té době pochybnosti, na druhé straně je ale také pravda, že v roce 1986 už nebyla naše servilita vůči Sovětskému svazu tak velká, jako např. v 70. letech.

Podrobný článek o havárii včetně časových souvislostí je zde: http://cernobyl.euweb.cz/ . Při jeho čtení běhá člověku mráz po zádech...