sobota 16. dubna 2011

Nový kmitočet Radia Kavkaz

Radio Kavkaz je vlastně pokračo-vatel ve své době velmi známé Rozhlasové stanice Svobodná Čečňa (rusky: Radiostancija Čečnja Svobodnaja).
V době války v Čečně a při-lehlých oblastech založila ruská vláda novou stanici, která měla prosazovat její názor na Kavkazu. Stanice dostala velmi silný vysílač na dlouhé vlně 171 kHz a tam vysílala Svobodná Čečňa prakticky nepřetržitě.
     Jak se ale postupem let situace uklidňovala, nebyl už nutný takový masivní tlak, stanice byla převedena pod Hlas Ruska (Golos Rossiji) a dostala název Radio Kavkaz. Čečenské téma je v jejích pořadech ale stále zastoupeno, a tak můžeme slyšet jak několik pořadů v čečenštině, tak čečenské lidové písně.
     Vypadalo to, že to takhle zůstane, ale v dubnu se najednou objevil silný signál Radia Kavkaz na 1395 kHz, což je shodou okolností uvolněný kmitočet tady v Evropě, takže cokoliv tam začne vysílat, hned to slyšíme. Během několika dní po zahájení vysílání bylo zjištěno, že se jedná o vysílač Gavar v Arménii s výkonem 500 kW. Během dne tam vysílá pořady Hlasu Ruska v ruštině a pořady Radia Kavkaz. Kavkaz si můžeme poslechnout kolem naší půlnoci.
I během vysílání Radia Kavkaz jdou ale zprávy v celou hodinu ze studia Hlasu Ruska.

     Na nahrávce je slyšet konec zpráv Hlasu Ruska, po kterém následuje znělka a ohlášení Radia Kavkaz v ruštině (čečenské pořady a ohlášení jsou slyšet vzácně, a to spíš na 171 kHz ve večerní době kolem 20 nebo 21 hodin našeho času; v té době je kmitočet 1395 kHz obsazen silným vysílačem v Albánii).