sobota 16. dubna 2011

Dominikánská republika na 1640 kHz

Dubnovým překvapením v tzv. X-pásmu středních vln je stanice z Domini-kánské republiky v Karibiku: Radio Juventus Don Bosco. Vysílá na 1640 kHz z hlav-ního města Santo Domingo.
     Stanice začala vysílat vlastně už v roce 2004, bylo o ní několi-krát slyšet, ale pak asi vysílač na 1640 kHz z nějakého důvodu nevyužívala. Až zase teď. Slyšel jsem ji poprvé 12. dubna v 0402 UTC, ale až o dva dny později se mi ji podařilo identifikovat.
14. dubna v 0408 UTC byla slyšet pěkná identifikace, opakovaná několikrát za sebou, a spolu se mnou ji slyšeli další kolegové DXeři v západní Evropě.

     Radio Juventus Don Bosco je náboženská stanice a v době, kdy je u nás slyšet, vysílá různé úvahy a promluvy, konkrétně jsem slyšel pořad na téma „Maria Magdalena“. Mezi slovem hraje náboženské písně, často zpívané dětmi.
     Signál byl první dva dny velmi slabý, třetí den byl silnější a čtvrtý den nebyl slyšet skoro vůbec. Příjem byl možný také hlavně proto, že v oněch dnech skoro úplně chyběly na kmitočtech tohoto pásma stanice z USA. Příjmové podmínky jsou prostě nevyzpytatelné.
     Zdálo se mi, že kromě Radia Juventus Don Bosco slyším na stejném kmitočtu ještě jednu, velmi slabou stanici. Pokud to nebylo nic z USA, jednalo se o novou, neznámou stanici z Peru, kterou v těch dnech slyšelo několik DXerů ve Skandinávii a Lotyšsku. Naopak neslyšeli stanici z Dominikánské republiky. Píši o tom v jiném příspěvku.

Na nahrávce je malý portrét Radia Juventus Don Bosco: část pořadu o Máří Magdaléně, kousek písně a nakonec identifikace opakovaná několikrát za sebou.