sobota 16. dubna 2011

Kdo vysílá v Peru na 1640 kHz?

To je otázka a už asi týden si nad ní lámou hlavy četní DXeři ve Skandinávii (a jeden v Lotyš-sku), kteří slyšeli v tomto týdnu kolem 14. dubna neznámou stani-ci patrně peru-ánského původu na 1640 kHz.
     Po dvou dnech marné snahy stanici identifikovat vyrazil lotyšský DXer Michail (příjmení neznáme) ještě před úsvitem autem do přírody, natáhl anténu a naladil 1640 kHz. Na připojeném videu je to krásně vidět. Na displeji je jasný kmitočet, z reproduktoru hraje ona neznámá stanice a venku, za oknem auta nad lesem svítá. To bylo mezi 0230-0245 UTC. Teď vychází slunce v Lotyšsku v 0315 UTC, takže to bylo půl hodiny před východem, čemuž odpovídá na videu slabá záře na jasném modrém nebi. Romantickou scenérii doplňuje poměrně dobrý signál z přijímače. Video je dlouhé asi 7 minut, ve stopáži 6:30 je slyšet typický peruánský slogan (i se slovem „Peru“), jaký známe i od jiných stanic, když hlásí např.: „Pro celou oblast jihovýchodního Peru vysílá Radio XY“. Jestli je slogan ve španělštině, o tom je možné diskutovat, mnohem jistější ale je, že ostatní řeč je v indiánském jazyce kečua.
     Když jsem na stejném kmitoč-tu (1640 kHz) a prakticky ve stejné době slyšel stanici Radio Juventus Don Bosco z Dominikánské republiky, zdálo se mi, že na kmitočtu je ještě jedna stanice. Byla ale velmi slabá v pozadí. Patrně to byla tahle peruánská novinka. Její signál ale víc nevylezl. Na druhé straně DXeři ve Skandinávii (ani tenhle kolega z Lotyšska) neslyšeli Radio Juventus.
     Video, jehož autorem je Michail z Lotyšska, bylo natočeno v autě a je na něm vidět a slyšet vše, co jsem tady popsal.