středa 26. května 2010

Dvě nahrávky z Jižní Ameriky

Jsou tady další dvě nahrávky z Jižní Ameriky, protože tomuhle kontinentu se v jarních a letních měsících na rádiových vlnách daří. Jedna nahrávka je ze středních vln, druhá z pásma 25 metrů na krátkých vlnách.
     Radio AM 16-20 je vzácná argentinská stanice z kmitočtu 1620 kHz. Vysílá z Mar del Plata v provincii Buenos Aires, tedy nedaleko hlavního města Argentiny. Výkon vysílače je malý, v seznamech není uveden, odhaduji ho na 5-10 kW. Na nahrávce je zachycena pěkná identifikace, i když je příjem značně ztížen bouřkovým praskotem: "Desde Mar del Plata, provincia de Buenos Aires, Republica Argentina, transmite AM...", a dál už je řeč nesrozumitelná... Nahrávka byla pořízena v 5:16 hod. ráno našeho času (údaje jsou v názvu nahrávky - přiložte myš a objeví se bílá cedulka).
     Radio Daqui je stanice z města Goiania v Brazílii. Má několik kmitočtů, nahrávka je z 11830 kHz, kde ale stanice vysílá jen velmi vzácně. Tentokrát se patrně jednalo o test vysílače, protože ho vypnuli v 17:13 hod. jejich času a to je trochu brzy. U nás bylo v té době 22:13 hod. Na nahrávce je několik pěkných identifikací! Mluví se samozřejmě portugalsky.
     Ranní výpravy do exotických oblastí Jižní Ameriky po rádiových vlnách nejsou vůbec špatné a nic to nestojí. Jen trochu odříkání, když je třeba vylézt z postele dřív, než ti ostatní...