pondělí 3. května 2010

Vzdálené signály z Argentiny

Už loni jsem si v téhle roční době zapsal, že na středních vlnách se začaly ozývat stanice z Argentiny. 1030, 1190, 1620 kHz… I letos něco odstartovalo podivný úkaz, při kterém začínají být slyšet na přelomu dubna a května stanice z nevelké argentinské oblasti La Plata nedaleko hlavního města Buenos Aires, a trvá to několik měsíců.
     Loni jsem se schválně zaměřil na konkrétní dobu po 0200 UTC (4:00 SELČ), kdy se objevoval signál Radia del Plata (LS10) na 1030 kHz. Několikrát jsem si zapsal, že signál začal zesilovat kolem 0220 UTC. Stejné to bylo při letošním prvním výskytu, který jsem pozoroval ve středu 28. dubna. Druhý den, ve čtvrtek 29. dubna, byl signál ještě lepší a v 0220 UTC ho potvrdil i Vlasta od Brna. Typické bylo, loni i letos, že signál nejdřív rychle nabýval na síle, ale během další půlhodiny značně zeslábl. Stejný úkaz jsem pozoroval např. u japonské stanice NHK-2 na 1386 kHz na podzim: objevila se vždy rychle, jakoby v prudkých návalech, které se během další zhruba půlhodiny zmírnily.

     Radio del Plata (mezi DXery se používá pro zkrácení jeho registrační značka LS10) přenášelo ve středu i ve čtvrtek fotbal. Je třeba upozornit, že v té době bylo v Argentině teprve úterý resp. středa, čas 23:20. Někdy by člověk mohl mít nejistotu, který sport se právě přenáší, protože signál není „jako Praha“ a španělština není naším rodným jazykem. Mauricio Molano ze Španělska odpověděl na můj dotaz na sportovní přenosy v Jižní Americe a také na výraz „pelota“, který se v nich často vyskytuje. Pelota znamená obecně „míč“, přestože je známá specifická hra „baskická pelota“ a ve Španělsku se fotbalovému míči říká „balón“ (s přízvukem na ó). Pod názvem pelota si ve Španělsku spíš představují menší míč (tenis, baseball, dětský míč), přestože ve španělských fotbalových přenosech je také možné zaslechnout výraz pelota.

Klíčovým slovem pro fotbal je samozřejmě Góóóólll, ten se v jiných jihoamerických sportech nevyskytuje, další pomůckou může být "saque de esquina" (rohový kop). Mauricio ale říká, že pokud uslyšíme v jihoamerických sportovních přenosech výraz „pelota“, bude se na 99,5 % jednat o fotbal.
     Moji nahrávku Radia del Plata (LS10) si můžete poslechnout vpravo v rubrice DX JUKE BOX.
     Stanice ze severní části amerického kontinentu (USA, CAN) nás přes léto víceméně opouštějí nebo jsou slyšet pořád ty samé, víme ale, že naopak z jižní části Ameriky začínají přicházet zajímavé signály z Brazílie, Argentiny nebo později v létě z Peru. Tím ale výčet zemí nekončí, objevit se mohou i další z Jižní nebo Střední Ameriky či Karibiku. Čas může být pro někoho náročnější, časně ranní příjem může začít po 0200 UTC (4:00 našeho letního času) a bude trvat do východu slunce u nás, případně max. o 30 minut déle. Odvážným bude jistě štěstí přát…