pondělí 3. ledna 2011

Konec švýcarského vysílače Sottens

Přestože byl provoz švýcarského vysílače Sottens na 765 kHz ukončen už prakticky 5. prosince o půlnoci, až do konce roku tam ještě probíhala smyčka s hlá-šením. V něm našli upozornění případní poslouchači, kteří by o změně nevěděli, kmitočet by naladili a divili se, že tam nevysílá jejich oblíbená stanice RSR 4 - Option Musique. První verze smyčky byla namluvena ženským hlasem, ale po 10 dnech byla vyměněna za novou verzi, namluvenou mužským hlasem. Patrně se zapomnělo, že stanice je přenášena také přes satelit, protože v první verzi byl zmíněn jen DAB+, internet a VKV. Ve druhé verzi přibyl satelit.
     Švýcaři jsou přesní jako jejich hodinky a tak nejen, že hlášení ve smyčce skončilo na sekundu přesně o půlnoci, ale okamžitě byla vypnuta i modulace. Nosná vlna vysílače zůstala zapnuta ještě 20 sekund, pak byl vysílač vypnut a objevila se celá řada jiných stanic, v čele se zpěvným předčítáním z koránu z vysílače v Saúdské Arábii. V té chvíli mne napadlo, kolik lidí asi poslouchalo o silvestrovské půlnoci vypnutí tohoto vysílače. Možná ale bylo pár takhle vyšinutých...

Na následující nahrávce je zachyceno poslední hlášení ze smyčky, pak je modulace vypnuta a 20 sekund po ní i celý vysílač. Potom se ještě na chviličku můžeme ponořit do hloubky uvolněného éteru na tomhle kmitočtu.

A tak skončil další významný vysílač v pásmu středních vln.