pondělí 3. ledna 2011

Radio Bílá Hora

Tak jako každý rok na Silvestra, i tentokrát jsme měli možnost naladit si vysílání české příležitostné stanice Radio Bílá Hora. Provozovatelé tentokrát zvolili kmitočet 2345 kHz, později večer potom přeladili vysílač na 1795 kHz. Na obou kmitočtech se vysílalo v režimu USB. Amatérský transceiver se zesilovačem měl výkon 500 W, anténa typu Inverted L měla délku 120 metrů, což odpovídalo délce vlny. Místo, odkud se vysílalo, bylo i tentokrát patrně poblíž Prahy.
     Vysílání začalo asi v 15 hodin a během první hodiny přišla celá řada poslechových reportů, jak od nás, tak i ze zahraničí, např. z Německa, Finska, Rakouska, Anglie... Signál byl velmi pěkný (tady S9), v modulačních pauzách se ale ozýval silný síťový brum.
     Program se nesl v silvestrovském duchu, tak jak si ho představovali operátoři. Posluchači by asi byli přivítali méně chaosu a méně vulgarit a opileckého humoru bez vtipu. Pochvalu zaslouží výběr výlučně české muziky (včetně záznamu koncertu Karla Kryla).

Na následující nahrávce, která trvá 4 minuty, je znělka a ohlášení Radia Bílá Hora a odpovídání na poslechové reporty. Ty přišly mailem do studia od DXerů, které bude mnohý čtenář patrně znát.