čtvrtek 27. ledna 2011

Radio Bílá Hora testovalo střední vlnu

Radio Bílá Hora vysílalo v minulých letech vždy jen na Silvestra. Teď se objevilo v éteru nečekaně také v polovině ledna. Jelikož ale informační kanály fungují dobře, dozvěděli se to ti, které to zajímá. Účelem vysílání dne 15. ledna bylo testování nového středovlnného vysílače na kmitočtu 1233 kHz.
    Začalo se vysílat přesně ve 20 hodin. Vysílač nebyl příliš stabilní a tak se signál pohyboval mezi 1230 - 1235 kHz. Když byl na dolním nebo horním okraji, bylo to docela dobré. Uprostřed, kde by měl správně být, docházelo ale k silnému rušení od anglické stanice Absolute Radio.
     Po většinu vysílání byl tady v okrese Plzeň-sever signál srozumitelný, měl sice úniky, ale to je na středních vlnách běžné. Zkoušel jsem i malý přenosný přijímač Etón E5 a také tam jsem stanici docela snadno naladil a také rušení jsem částečně odstranil směrováním. Co by tomu řekl běžný posluchač rozhlasu, těžko říct, asi by na takový poslech neměl nervy, ale my jsme zvyklí na lecos.
     Tím je myšlena technická kvalita příjmu, nikoliv náplň vysílání. Ta byla v porovnání se Silvestrem svou kvalitou o několik tříd výš, dokonce byl dost velký prostor věnován „poezii“. Sice se jednalo o různé verše a veršíky spíš humorného rázu, ale zapadalo to do atmosféry vysílání. Muzika byla zase čistě z domácí, tj. české a slovenské produkce.
     Lednové vysílání se oprostilo od silvestrovského přístupu, že je třeba dělat srandu za každou cenu. Dokonce to teď chvílemi vypadalo, že to ti hoši myslí s rádiem opravdu vážně a že by se jim mohlo snad i dařit...

Nahrávka ukazuje průměrnou kvalitu příjmu. Během večera se střídaly horší i lepší pasáže.