pondělí 26. prosince 2011

IBF z Itálie na 5000 kHz

Časovou stanici z italského Torina jsme slýchávali před lety, ale pak se její život naplnil a ona zmizela, jako některé další. Ale letos v listopadu se zase objevila. Nikoliv oficiálně, ale jako vzpomínka.
     Celé to vyšlo z iniciativy italských radioamatérů či DXerů a s přispěním náboženského Radia Maria. Chtěli nějak využít zajímavého data 11.11.2011 a tak spustili vzpomínkové vysílání časové stanice IBF. Použili patrně původní nahrávku z archívu, protože mužský hlas je totožný s tím, který jsme před lety slýchali. Chybí sekundové impulsy, to asi bylo technicky obtížné zvládnout, navíc smyčka byla v listopadu dlouhá 1:09 min., takže ani minutový interval hlášení nesouhlasil.

     Vysílání mělo probíhat 1 měsíc, tedy do 11.12., ale ještě před Vánocemi bylo stále slyšet. Navíc přidali identifikaci v morse: „IBF IBF IBF 1700“. Co znamená ta cifra 1700, to je mi záhada, snad časový údaj 17:00 hodin, který se na někdejší nahrávce zachoval?
     Hlášení probíhá mužským hlasem v italštině, francouzštině a angličtině a říká se v něm, že vysílání časového a kmitočtového etalonu IBF provozuje národní elektrotechnický institut Torino.

Na nahrávce bychom se neměli nechat splést sekundovými impulsy a částečně slyšitelným dalším hlášením. Ty pocházejí z amerického časové stanice WWV.