pondělí 26. prosince 2011

Radio Seagull, test na 1395 kHz

Mezi svými staršími nahrávkami jsem našel holandské hudební Radio Seagull, o kterém jsem se zapo-mněl zmínit v listopadu. V té době vysílalo zkušební relace na kmitočtu 1395 kHz v pásmu středních vln.
     Nebylo to zkušební vysílání ledajaké. Kmitočet si vybrali proto, že je po celý den až do večera prázdný a přes noc také. Potřebovali vyzkoušet různá místa, odkud mohou vysílat s různými výkony. Je třeba připomenout, že Radio Seagull (Racek) vysílá společně s Radiem Waddenzee z lodi zakotvené v jednom z holandských přístavů. Tam vysílají s řádnou licencí na kmitočtu 1602 kHz. Radio Seagull vysílá v noci, Radio Waddenzee přes den. Na volné moře nevyjíždějí, to se ale teď mělo po dobu testů změnit.
     Radio Seagull si zvolilo volný kmitočet 1395 kHz, vzalo na palubu ještě jeden vysílač a provedlo sérii tří testů. Každý trval zhruba týden a loď přejížděla mezi různými místy u pobřeží Holandska a měnila vysílací výkon vždy po několika dnech.
     Vysílání je zaměřeno asi spíš na jihovýchodní pobřeží Anglie než na Holandsko. Proto je také vysílání v angličtině. Výkon vysílače při testu byl maximálně asi 5 kW. Na webové stránce Radia Seagull byly veškeré informace a výzvy k posílání poslechových zpráv.
     U nás byl příjem překvapivě dobrý, sice během dne poněkud kolísal, ale ve špičkách by svou kvalitou asi každého překvapil. To je slyšet i na připojené nahrávce, kde je kompletní identifikace. Testy skončily a od té doby už se Radio Seagull na 1395 kHz neobjevilo. Byl to ale zajímavý zážitek poslouchat zase rozhlasovou stanici vysílající z volného moře...