pondělí 26. prosince 2011

Radio Pomorje, Archangelsk 6160 kHz

Zimní období sebou přináší různá překvapení i zajímavé zážitky na krátkých vlnách. A jako bychom neměli zimy dost, často se díváme do polárních oblastí na severo-východě i na Dálný východ. Rozložení dne a noci je v zimě pro rádiové vlny příznivé.
     Když se to podaří a také kmitočet je volný, mohou se objevit stanice z větších dálek. V prosinci jsem na stupnici přijímače zaznamenal zajímavé signály ruských stanic až z Dálného východu. Kmitočty byly nízké, vlastně výhradně v pásmech 41 a 49 metrů, které se v Rusku pro šíření regionálních či lokálních vysílání používají.
     Nejvzdálenější vysílače, které jsem slyšel, jsou ve městech Petropavlovsk Kamčatskij (Radio Rossii, 6075 kHz, Kamčatka), Arman (Radio Rosii, 5940 kHz, oblast Magadan) a Jakutsk (Radio Rossii, 7230 kHz, Republika Sacha, Sibiř). Z bližších vysílačů to byl Mončegorsk (Radio Rossii, 5930 kHz, oblast Murmansk) a Archangelsk (Radio Rossii Pomorje, 6160 kHz).
     Jak je vidět, všechny stanice sice přenášejí celostátní program Radio Rossii, ale všechny (snad až na Murmansk) vysílají i vstupy regionálních pořadů, které jsou z pohledu DXera vždycky nejzajímavější. Z oblastí Kamčatky a Magadanu jsem zatím neměl na regionální vysílání štěstí, ale slyšel jsem vysílání z Jakutska a Archangelska. O tom druhém je tenhle článek.
     Archangelsk leží pěkně daleko na severu, až na 64. stupni severní šířky a jeho oblastní vysílání se jmenuje Radio Pomorje. Připravuje ho GTRK Pomorje, což je státní televizní a rozhlasová společnost, která působí v Archangelsku. Vysílání se také hlásí jako Radio Rossii Pomorje, protože vlastně patří pod tuto stanici s celostátní působností. Jako u nás např. Český rozhlas Sever. Kdybychom měli moře, tak by i u nás možná byl Český rozhlas Přímoří.
     Pomorje vysílá na 6160 kHz v těchto časech: od pondělí do pátku 0310-0400, 0910-1000 a 1410-1500 UTC. V sobotu a v neděli 0610-0700 a 0810-0900 UTC. Čas UTC je o 1 hodinu méně než náš středoevropský čas SEČ, tzn. 0310 UTC = 4:10 SEČ (ráno!). V Archangelsku je v té době 7:10 hod. Stanici jsem slyšel při relacích v 0810 (v neděli) a ve 1410.

     Na nahrávce je slyšet znělka a po ní identifikace: „V efire Radio Rossii Pomorje“ (výslovnost = Pamorje). Následuje ohlášení v místním jazyce (karelština?) a potom v ruštině „Radio Pamorje pradalžajet svaju rabotu...“. Nahrávka je z nedělního dopoledního pořadu. Ve všední dny odpoledne (nebo spíš u nich už večer) se hlášení v místním jazyce neobjevuje.