neděle 31. října 2010

Asijská sezóna na středních vlnách

Podzim a zima bývají už tradičně dobrým obdobím pro šíření velmi vzdálených rádiových signálů hlavně na nižších kmito-čtech středních vln a tropických pásem (2-6 MHz).
     Přestože byly některé volnější kmitočty během posledního roku opět obsazeny silnými evropskými vysílači (např. 1386 nebo 1395 kHz), můžeme pozorovat vzdálené asijské stanice na několika místech středovlnného pásma. Už tradičně se ozývá silný čínský vysílač Urumqi v západní provincii Xinjiang na 1521 kHz. Vysílá výhradně pořady zahraniční služby China Radio International (CRI) v ruštině a můžeme ho slyšet už časně odpoledne, např. po 13. hodině. Vysílá až do 21:00 SEČ.
     Druhým vysílačem, který mívá dobrý signál i u nás, je vysílač americké náboženské stanice Family Radio z Tchajwanu na 1557 kHz. Na kmitočtu sice ruší francouzský vysílač, někdy se ale tchajwanský vysílač protlačí i přes něj.

     Na dnešních nahrávkách uslyšíme právě tyto dvě stanice:

CRI – Velmi zajímavé je hned na začátku přepnutí antény po ukončení vysílání pro sibiřské oblasti Ruska. Anténa je přepnuta na vysílání pro evropskou část Ruska a signál velmi zesílí. Slyšíme známou čínskou melodii, která se vysílá vždy od 59. minuty do celé hodiny, kdy následuje znělka a ohlášení v čínštině a ruštině. Kvalita příjmu závisí na momentálních příjmových podmínkách, je možné ale říct, že čínský vysílač uslyšíme více či méně dobře každý den. Nahrávka je z prosince 2008, čas 13:00 SEČ.

Family Radio – Na začátku je znělka, následuje začátek pořadu, který uvádí „bratr Ray“. V pozadí je slyšet francouzská stanice, která se chvílemi protlačuje do popředí. Příjmové okno s velmi dobrým signálem z Tchajwanu netrvá dlouho. Záleží na momentálních příjmových podmínkách: někdy může být hodinové, jindy je stanice sotva slyšet. Nahrávka je čerstvá, z 25.10.2010, čas 16:30 SEČ.
     V obou případech byl použit přijímač AOR AR7030 a anténa typu Longwire, délka 70 m, směr 70 stupňů.