sobota 30. října 2010

Radio Inconfidencia - novinka v pásmu 19 m

Před několika týdny se v pásmu 19 metrů objevila nová, zajímavá stanice. Radio Inconfidencia je stanice poměrně velkého významu v brazilském státě Minas Gerais, kde sídlí v hlavním městě Belo Horizonte. Tam vysílá hlavně na střední vlně 880 kHz výkonem 100 kW. Na krátkých vlnách, na kmitočtu 15190 kHz, není sice nováčkem, ale nevysílala tady řadu posledních let. Kmitočet má ale stále registrovaný, s výkonem 5 kW.
     Teď se tam tedy zase objevila. Program je stejný jako na 880 kHz a na další krátké vlně 6010 kHz. Na 15190 kHz vysílá Radio Inconfidencia nepřetržitě. Je to vlastně rarita, protože se jedná o lokální stanici a žádná jiná podobná, ani z Brazílie, ani z jiné jihoamerické země, v tomto pásmu nevysílá.
     Nepřetržitý charakter vysílání dává příležitost ověřit si šíření rádiových vln ze směru Jižní Ameriky během celého dne. Určitou představu sice dávají předpovědní grafy šíření, ale ověřit si to naživo je lepší. Zjistíme, že stanici můžeme slyšet v dopoledních hodinách zhruba od 0830 do 1100 UTC (to je od 9:30 do 12:00 hodin při našem právě nastávajícím zimním čase SEČ). Pak je pauza a stanice se objevuje až před večerem, zhruba od 1530 do 1730 UTC (to je od 16:30 do 18:30 SEČ).
     Mimořádný příjem od 0440 do 0510 UTC, který jsem zaznamenal v úterý 26.10., se asi příliš často opakovat nebude, protože se jednalo o jakousi anomálii. V grafech šíření rádiových vln je v tomto časovém úseku vyznačena minimální pravděpodobnost šíření signálů z oblasti Jižní Ameriky. Příští den už byl kmitočet skutečně úplně tichý, bez náznaku jakéhokoliv signálu...
Stejně jako u mnoha jiných brazilských stanic má i vysílač Radia Inconfidencia poněkud „ujetý“ kmitočet. Není to 15190.00 kHz, ale 15189.65 kHz. Pro nás z toho vyplývá jedna výhoda: můžeme bez pochyby identifikovat tuhle stanici, i když je signál velmi slabý a my dokážeme zjistit přesný kmitočet.
     Během několikadenního sledování Radia Inconfidencia jsem zjistil, že stanice vysílá poměrně často kompletní identifikaci se všemi kmitočty, na kterých vysílá. Slyšel jsem identifikaci v portugalštině a španělštině, na webové stránce jsem zjistil, že má ID také v angličtině. Kompletní identifikace Radia Inconfidencia jsou učebnicovou ukázkou, jak to chodí u rozhlasových stanic v Jižní Americe. Některé ID jsem nahrál z přímého poslechu a jsou na připojených ukázkách. Na webu Radia Inconfidencia jsem později objevil jednotlivé verze identifikací ve studiové kvalitě. Je to vynikající studijní materiál pro toho, kdo chce vědět, co vlastně tyhle stanice říkají, když se čas od času hlásí dlouhým identifikačním ceremoniálem. Kompletní ID v mateřském jazyce – portugalštině – jsem přepsal do textové podoby. ID ve španělštině je obdobné a ID v angličtině bude asi návštěvníkům tohoto blogu nejpřístupnější a nejsrozumitelnější.

Přepis kompletní identifikace v portugalštině:

„ZYL275 ondas medias 880 kHz, ZYE521 ondas curtas de 49 metros 6010 kHz, ZYE522 ondas curtas de 19 metros 15190 kHz, ZYC696 FM 100,9 MHz – Emisoras da Rede Inconfidencia de Radio, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasil.“

V Jižní Americe je zvykem, že každý vysílač má svoji licenční značku, např. ZYL275. Ondas medias = střední vlny, ondas curtas = krátké vlny. Některému pozornému posluchači asi bude vrtat hlavou, proč se ve značce FM vysílače (ZYC696) objevuje podivná číslovka „meia“ tam, kde je šestka a mělo by tam být vlastně seis. Ale to je brazilská specialita: meia znamená „polovina“. Polovina čeho? Polovina tuctu! Takže je jasné, že meia musí znamenat „šest“. Portugalci v Evropě nad tím sice kroutí hlavou, ale v Brazílii je tahle číslovka běžná.
     U jihoamerických stanic nikdy nevíme, jak dlouho budou na konkrétním kmitočtu vysílat. Buď se porouchá vysílač nebo dojdou peníze. A tak bychom měli využít výjimečné příležitosti, dokud trvá...

V přehrávači je 5 nahrávek: na prvních místech jsou studiové nahrávky identifikací v portugalštině, španělštině a angličtině. Potom následují dvě nahrávky přímo z éteru, ve kterých jsou slyšet mj. také tyhle identifikace. Pokud by nebyly na přehrávači vidět názvy nahrávek, je třeba přehrávač otevřít pomocí malých zelených šipek úplně vpravo.