sobota 2. října 2010

Ve sluchátkách Severní Amerika

Během září se dál vylepšovaly příjmové podmínky v pásmu středních vln směrem přes oceán z obou částí Ameriky. Na konci měsíce jsem pozoroval, že signály se šíří nezvykle spíš v dolní části pásma, než v horní. Do přehrávače v pravém sloupci (DX JUKE BOX) jsem dal nahrávku kanadské stanice VOCM z města St. John´s na Novém Foundlandu, samé východní výspě Kanady. Vysílá na 590 kHz.

     Značka začína-jící písmenem V není v Kanadě obvyklá, přes-tože písmeno V bylo Kanadě přiděleno. Pro rozhlasové stanice se používá další „kanadské“ písmeno C, jen na Novém Foundlandu je stanice s označením VOCM. Vysílač má 20 kW a na nahrávce je i s pěknou identifikací.

Druhá severo-americká stani-ce, od které tady máme nahrávku, je z krátkých vln. Má značku WBCQ a zaznamenán byl závěr vysílání na kmitočtu 5110 kHz. Stanice WBCQ není běžná krátkovlnná stanice. Říká si „svobodný hlas na rádiových vlnách“ a chce poskytovat možnost k vyjádření svého názoru různým skupinám.
     Stanice pronajímá vysílací čas nábožen-ským i jiným organizacím. Její vysílání nemá pravi-delný rozvrh a je závislé na konkrétních objednávkách vysílacího času. WBCQ má čtyři vysílače o výkonu 50 kW a vysílá ze státu Maine na východním pobřeží USA.

Na fotografii vpravo je vysílací anténa WBCQ pro pásmo 60 metrů.