úterý 5. ledna 2010

V novém roce

Nový rok 2010 jsem zahájil na „odloučeném DX pracovišti“ dopoledne 5. ledna. Na hájovnu v okrese Plzeň-sever jezdím už třetím rokem. Pěkné místo na samotě v lese, vzdálené 2 km od nejbližší vesnice, poskytuje klid a nerušené rádiové prostředí, obojí tak odlišné od krajského města Plzeň. Díky možnosti připojení k internetu přes mobil tady člověku vlastně už nic nechybí. Mohu odtud i pracovat, což je důležité, protože nejsem ani poživatelem renty, ani jiných bezpracných zisků.


     Nebyl jsem tady tři týdny a je to poznat. Zabydlení spojené s přípravou dřeva na topení, vytažením zásoby vody ze studny (PET láhev na provázku vytáhne čistou vodu, zatímco čerpadlo vytáhne s vodou i rez ze staré trubky) a instalací nezbytného přijímacího zařízení mi zabere čas až do odpoledne a k první kávě si mohu sednout až v 16 hodin, když už se venku stmívá. Při soumraku je v okolí naprosté ticho. Vzpomínám na léto, kdy v podvečer les ožíval zpěvem nesčetných ptačích hlasů a několik kosů na zahradě a dvorku zpívalo jako o život. Teď není na zahradě živá duše, do krmítka nikdo nepřispívá, a jen na vysoké osice vytlouká datel poslední potravu před dlouhou nocí. Kolem projíždí revírník ve svém velkém džípu; jedno ze tří aut, které tady člověk obvykle za den spatří. Slečna na koni dnes zůstala doma nebo zvolila jinou trasu.
     Přivítala mne mírná sněhová nadílka, asi 7 cm se ale snadno prohrábne a odklidí a člověk se trošku zahřeje v mrazu -5 °C. V noci bude hůř. V autobusu z Plzně říkal řidič, který bydlí tady na Kralovicku, že minulou noc měli u nich -13. V Plzni byly s bídou dva.


     V kamnech praská borovice, smrk a modřín, zapnu výpočetní techniku a stáhnu si poštu, která přišla od rána, kdy jsem ji stahoval v 7 hodin ještě v Plzni. Přišlo nebývalé množství zpráv, na které je třeba odpovědět. Vyřizování pošty je žrout času, člověk by tím mohl klidně strávit celý den. Večer poslouchám při psaní Island na DV 189 kHz.
     První den a večer jsou vždycky trochu zmatené, člověk se nemůže rozhodnout, kdy bude sedět u rádia a kdy bude spát. Cyklus jakéhosi „DX kempu“, kterým tohle místo vlastně také je, se vytvoří až za několik dní. Navíc zlobí připojení k internetu, večer je to většinou obtížné. Snad bude ráno moudřejší večera…